NYPD u posjeti bošnjačkom islamskom kulturnom centru u Njujorku

NYPD u posjeti bošnjačkom islamskom kulturnom centru u Njujorku

 

-       Saradnja je ključ našeg uspjeha

 

Ričmond Hil, Njujork – U petak, devetog aprila ove godine brojni službenici njujorške policije su boravili u posjeti iseljenicima sa sjeveroistoka Crne Gore u Njujorku. Izuzetno posjećenom i prijatno priredjenom skupu, obratili su se Radni K. Harison (U.S. Rodney K. Harrison) koji obavlja funkciju šefa policijske službe i Antonio Fidakaro (U.S. Antonio Fidacaro), komandir 102. policijske stanice u Kvinsu.

Stradanje Džordž Flojda (U.S. George Floyd), iako čak jednu vremensku zonu zapadno u Njujorka uzburkalo je javnost čitave Amerike i samim tim podsjetilo Njujorčane o ne profesionalnom djelovanju NYPD službenika u prošlosti. Iako Njujork i Mineapolis su udaljeni oko 1600 kilometara i samim tim pripadaju u dvije različite federalne države, budžet njujorške policije je umanjen zbog okolnosti nakon ubistva Flojda.

Ne povjerenje prema policiji i umanjeni budžet su glavna tema cijele službe i društva kada je u pitanju bezbjednost. Na to, kako da se riješi problem rastućeg kriminala u Njujorku, Harison je naveo da gradjani moraju učestvovati u radu policije. Naši iseljenici su pozvati da uzmu test i da postanu dio policije, jer iako policija broji oko 36,000 službenika, ovaj broj nije dovoljan za čitavu metropolu od oko 8.5 miliona stanovnika. Drugi način učestvovanja je i prijavljivanje kriminala, gdje se ne zahtijeva da bilo ko ostavi svoje podatke. Prema Harisonu, svako ne prijavljivanje kriminala predstavlja i učešće o njemu. O ove dvije teme je bilo najviše naglasaka, ali se takodje govorilo o razumijevanju Islama i učešću omladine u programe za mlade NYPD-a.

Kada je u pitanju vjera, Harison i Fidakaro su bili identični u stavovima, da moramo zajednički da učimo jedni o drugima. Kao što je i njihova obaveza da uče u Islamu, tako je i obaveza naših iseljenika da uči o hrišćanstvu i drugim vjerama u cilju boljeg medjusobnog razumijevanja.

Nakon obraćanja starijoj populaciji u banket sali, oba policijska službenika su se obratila i brojnoj omladini u sali za molitvu, fokusirajući se na učešće omladine u radu policije. Fidakaro je naveo da živimo u najheterogenom gradu u Americi da učešće različitih kultura je od izuzetnog značaja u razumijevanju društva i promjene ugleda policije. Ovaj proces je težak, ali i ostvarljiv - zaključio je Fidakaro.   

Rasim Medunjanin

Galerija slika