NA AHIRET PRESELIO JUSUF EL-KARADAVI

Svjetska unija muslimanskih učenjaka objavila je da danas 09.26.2022 godine da je osnivač i bivši predsjednik Svjetske unije islamskih učenjaka Jusuf El-Kardavi preselio u 96. godini.

Jusuf el-Kardavi rođen je u Egiptu 1926. godine. Hafiz Kur'ana postao je u devetoj  godini života. Fakultetsko obrazovanje je stekao 1953. godine na Azharu - odsjek Usulud-din, magistrirao je 1960., a doktorirao 1973. godine. 

Autor je više od dvije stotine knjiga. Gotovo sve njegove knjige su prevedene i objavljene na bosanskom jeziku. U procesu izdavanja je još uvijek njegova doktorska disertacija o zekatu.

Više puta je posjećivao Bosnu i Hercegovinu, a u svojim djelima i govorima često se osvrtao na Bošnjake i našu borbu za nezavisnost.

Sa grupom profesora i entuzijasta on je u Kataru 1977. godine, pri Katarskom univerzitetu, osnovao Šerijatski fakultet. Bio je predsjednik Svjetske unije islamskih učenjaka, Evropskog vijeća za fetve i istraživanja i brojnih drugih islamskih naučnih i internacionalnih asocijacija.

Dr. Jusuf El-Karadavi bio je jedan od najvećih islamskih autoriteta.

Molimo Allaha dž. š. da mu podari najlješe mjesto u Džennetu. Amin.