Predsjednik Islamske zajednice hadži Ago Koljenović boravio u višednevnoj posjeti Islamskoj zajednici u Crnoj Gori.

U Podgorici,  17. Jula 2023 godine, predsjednik Islamske zajednice hadži Ago Koljenović boravio u višednevnoj posjeti Islamskoj zajednici u Crnoj Gori.

Predhodne sedmice predsjednik Islamske zajednice i Islamskog kulturnog centra Plav - Gusinje u Njujorku, hadži Ago Koljenović boravio je u radnoj posjeti Islamskoj zajednici u Crnoj Gori. Posjeta je urodila nizom susreta sa vrhom Islamske zajednice, predstavnicima nekoliko Medžlisa, prisutvovanjem na različitim aktivnostima.

Prisustvovao je sastanku sa Ministrom za vjerska pitanja i da'vu Kraljevine Saudijske Arabije. Sastanak je bio upriličen u Medresi "Mehmed Fatih" u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori. Domaćin sastanka kojem su prisutvovali ugledni muslimani, predstavnici društvenog i političkog života u Crnoj Gori bio je Reis Islamske zajednice Rifat ef. Fejzić. Na marginama sastanka hadži Ago se sastao sa ministrom. Nakon sastanka posjetio je savremeno opremljenu čitaonicu u sklopu Medrese, koja je vakuf porodice Feratović.

U sklopu radne posjete sreo se sa predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice Plav i Gusinje. Na sastancima je bilo riječi o mogućim vidovima saradnje, kao i dinamici rada na realizaciji već započetih projekata. Ovim susretima prisustvovali su i drugi predstavnici Islamske zajednice i Islamskog kulturnog centra Plav - Gusinje iz Njujorka. Kao rezultat ove saradnje već drugu godinu za redom dva odbora organizuju program povodom hidžretske nove godine. Tim povodom ove godine u Centru za kulturu u Plavu bila je upriličena tribina jednog od najpoznatijih da'ija mlade generacije hafiza Ammara ef. Bašića. 

U cilju kvalitetnije i intezivnije saradnje hadži Ago Koljenović je u pratnji sekretara Islamske zajednice Fuada ef. Čekića obišao Medžlis Islamske zajednice za Boku-kotorsku i Budvu. Sreo se sa predsjednikom Medžlisa Sejadom Redžepaj i posjetio mesdžid u Budvi, Tivtu i Herceg Novom. Sva tri mesdžida su izgrađena u posljednjih deset godina. Mesdžid u Budvi je smješten u poslovnom prostoru u centru grada. Ovaj prostor Medžlis namjerava da proširi dokupljivanjem još jednog poslovnog prostora, koji se oslanja na postojeći mesdžid.

U Tivtu je obavio džumu namaz i obišao prostorije mesdžida koji ima obrise ozbiljnog Islamskov centra koji sadrži molitveni prostor, kancelarijski dio, kafe, musafirsku sobu sređenu u tradicionalnom duhu, apartmane i stan za imama. Zatim je obišao  završne radove na mesdžidu u Kumboru, koji je poklon Države Kuvajt muslimanima u Crnoj Gori. Budući mesdžid, koji se planira otvoriti ove godine, sadržavaće sve neophodne sadržaje za organizaciju vjerskog života u Herceg Novom. U starom gradu u vakufskoj kući, koja se trenutno koristi kao mesdžid sreo se sa Husein ef. Hodžićem. 

U nastavku posjete obišao je plac u užem jezgru Prestonice Cetinje koji je u vlasništvu Islamske zajednice.

Galerija slika